CO KUCHARKA WKŁADA DO GARNKA undefined
Dzień Oszczędzania Energii
...

CO KUCHARKA WKŁADA DO GARNKA

Podczas zajęć, na których rozmawialiśmy o owocach i warzywach, dzieci przygotowały zapiekane jabłka. Nadziewane były rodzynkami, posypane cynamonem i kruszonką. Zapach roznosił się po całym przedszkolu a jabłuszka okazały się być pysznym poobiednim deserem. Na życzenie dzieci prezentuję przepis :-)

Przepis na pieczone jabłka
Do przygotowania pieczonych jabłek będziesz potrzebowała:
• 1 kg jabłek,
• 1 łyżeczki cukru waniliowego,
• 1 łyżeczki cynamonu,
• 3 łyżeczek rodzynek,
• 10 dag miękkiego masła,
• soku z cytryny,
• ½ szklanki mąki,
• szczypty soli,
• 4 łyżek cukru pudru.

Sposób przyrządzenia:
Jabłka dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Następnie, korzystając z małego nożyka, ścinamy czapeczkę jabłka, w której znajduje się ogonek i wyjmujemy gniazdo z nasionami. Polewamy jabłka sokiem z cytryny i do ich wnętrza wkładamy wcześniej namoczone w wodzie rodzynki. Jeżeli okaże się, że jest jeszcze trochę miejsca w środku jabłek, wkładamy do nich pokrojone części wycięte z innych jabłek niż te, które przygotowujemy do pieczenia. Farsz jabłkowy doprawiamy cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie mieszamy cukier puder, przesianą mąkę, miękkie masło oraz sól i zagniatamy kruche ciasto. Kiedy już uzyska ono odpowiednią konsystencję, wycinamy kształt, który zakryje nam górę owocu bądź też posypujemy owoc ciastem, tworząc tradycyjną kruszonkę. Całość wkładamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C na około 15–20 minut.
Smacznego!

event_note
27.09.2017
attachment
18
perm_identity
Anna Kukla