GOFRY z banana. undefined

GOFRY z banana.

Zajęcia kulinarne organizowane pod okiem pani Magdy w ramach innowacji pedagogicznej "PRZEDSZKOLNY KUCHARZ NA MEDAL"cieszą się dużym powodzeniem wśród Przedszkolaków.
Celem zajęć jest pogłębienie wiedzy dzieci na temat prawidłowego odżywiania i spożywania zdrowej żywności, a także propagowanie tej wiedzy w życiu codziennym. Oprócz zajęć teoretycznych, raz w miesiącu odbywają się zajęcia praktyczne poprzez, które dzieci nabierają samodzielności w czynnościach związanych z przygotowaniem posiłków.
Zanim dzieci poczyniły pierwsze kroki kulinarne, zapoznane zostały z zasadami bezpieczeństwa obowiązującymi w kuchni oraz zasadami "savoir-vivre" podczas spożywania posiłków.
Przedszkolaki doskonale wiedzą, co jest zdrowe, a co nie, potrafią wytłumaczyć dlaczego należy umyć ręce przed przygotowaniem, czy zjedzeniem posiłku.
Wiedzą również doskonale czego kucharz potrzebuje, gdy pyszności swe gotuje.
Na powitanie wiosny pani Magda zaproponowała dzieciom gofry z banana.
Samodzielność wykonania deseru, możliwość wyboru dowolnych składników i udekorowanie nim swego gofra, sprawiło dzieciom dużo radości.
Zajęcia praktyczne są doskonałym sposobem na zdobywanie doświadczeń za pomocą zmysłów smaku, zapachu i dotyku. Samodzielne wykonanie potrawy zachęca dziecko do skosztowania czegoś, co w jego przekonaniu nie jest zjadliwe.
Ponadto w trakcie takich zajęć dzieci uczą się oszczędnego gospodarowania surowcami: energią i wodą, ekonomicznego wykorzystywania produktów spożywczych,a przede wszystkim czerpania radości ze wspólnego przygotowywania posiłków, zarówno w przedszkolu, jak i w gronie rodzinnym.
Jak wyglądały zajęcia popatrzcie Państwo sami.
event_note
23.03.2019
attachment
9
perm_identity
Wieslawa Dudek