KISZENIE KAPUSTY W GRUPIE 0"A" undefined

KISZENIE KAPUSTY W GRUPIE 0"A"

"Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie!
Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!"
22 października 2018r. w ramach realizacji tematu "Zapasy na zimę" dzieci z grupy 0A pod nadzorem p. Doroty Józwik i z ogromną pomocą mamuś (p. Agnieszki i p. Magdy) uczestniczyły w zajęciu kulinarnym – kiszona kapusta. W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę – oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem. W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Najpierw została poszatkowana. Można zrobić to nożem lub użyć w tym celu szatkownicy. Dzieci bardzo dokładnie i z dużym poświęceniem starły marchewki. Następnie poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanego w tym celu pojemnika i każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu tak, aż kapusta puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem pań. Następnie kapusta kiszona została umieszona w miejscu, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin. Polecamy.


Opracowała:
Dorota Józwik
event_note
12.11.2018
attachment
12
perm_identity
Elżbieta Mariuszyc