Lepimy owoce i warzywa z masy solnej undefined

Lepimy owoce i warzywa z masy solnej

W środę 25 września 2013r. dzieci z grupy Motyli wykonywały masę solną. W wyrabianiu masy pomogła nam również pani Ewa Gzik – nauczycielka świetlicy szkolnej, która w tym dniu gościła w naszej sali, obserwując pracę przedszkolaków. Przepisy na masę solną różnią się od siebie w zależności od przeznaczenia. Nasza grupa 5-6 latków wykonała ją z 1 kg mąki, 1kg soli i wody. Całość mieszaliśmy i mocno zagniataliśmy, aż otrzymaliśmy jednolitą, elastyczną i gładką masę. Z własnoręcznie wykonanej masy solnej wykonaliśmy kształty niektórych warzyw i owoców. Na razie nasze "ulepianki" mają jednolity kolor. Kiedy masa już wyschnie kolejnym etapem będzie pomalowanie farbą kształtów warzyw
i owoców na właściwe kolory.

Podstawowy przepis na masę solną
200g mąki
200g soli
125cm3 wody
Mąkę wymieszaj z solą i dodawaj wodę (tyle aby masa była plastyczna ale nie zbyt rzadka), wyrabiaj 5-10 minut.
Masa solna do wyrobu małych i dokładnych elementów

200g mąki
200g soli
100g mąki ziemniaczanej
150 cm3 wody

Masa solna schnąca na powietrzu

200g mąki
200g soli
2łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody

Wskazówki dotyczące przygotowania masy solnej

• ilość dodawanej wody jest zależna od gatunku mąki; jeżeli ilość dodawanej wody, musi być większa dwukrotnie niż w przepisie oznacza to że nie nadaje się ona do wyrobu masy,
• jeśli masa wymaga więcej wody oznacza to że podczas pieczenia modele mogą pękać,
• klej do tapet przed dodaniem do masy lepiej jest wcześniej rozrobić oddzielnie,
• podczas wykonywania modeli resztę masy należy przechowywać pod przykryciem aby zabezpieczyć ja przed wysychaniem,
• nie zużytą część masy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i w chłodnym miejscu; zachowuje świeżość przez kilka dni.
Suszenie modeli z masy solnej
• suszenie na powietrzu jest bezpieczne dla modeli ale niestety trwa bardzo długo,
• w piecyku gazowym suszenie powinno się odbywać w bardzo niskiej temperaturze (początkowo 50-70 stopni C), najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach (gaz charakteryzuje się wysokim stopniem wilgotności),
• można suszyć modele w piecach elektrycznych (zalecana temperatura około 75 stopni C) kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do suszenia modeli,
• lepiej kłaść modele na srebrną blachę, czarne bardziej się nagrzewają i w tym przypadku należy bardziej obniżyć temperaturę,
• na koniec suszenia można model przyrumienić co daje ciekawy efekt, w tym celu należy podwyższyć temperaturę do około 200 stopni C i pilnować aby modele nie przypaliły się; części modelu, które powinny pozostać białe należy przed podwyższeniem temperatury przykryć folią aluminiową,
• czym wolniej będzie się tworzyła skorupka na modelu tym mniejsze prawdopodobieństwo popękania.
źródło: "Masa solna" Isolde Kiskalt

red. Agnieszka Przepiórkowska



event_note
25.09.2013
attachment
11
perm_identity
Alicja Zaremba