"Od ziarenka do bochenka" undefined

"Od ziarenka do bochenka"

28.11.2013.sześciolatki uczestniczyły w lekcji dotyczącej produkcji i
wypieku chleba dawniej i dziś .Spotkanie odbyło się w elbląskim
Muzeum.Dzieci poznały różne gatunki zbóż, uczyły się rozpoznawać
ziarna;poznały dawny sposób uzyskiwania mąki z ziarna.Z pomocą
nauczyciela miały okazję wyrobić ciasto i upiec własnoręcznie zrobione
placuszki.Swoje dzieła udoskonaliły dodając do wypieków ziarna
słonecznika, dyni oraz maku.Podczas, gdy wypieki dojrzewały w piecu,
dzieci poznawały urządzenia, które pomagały rolnikom spulchniać
glebę-radło. Mogły podziwiać zminiaturyzowane wiatraki służące do
pozyskiwania mąki.
Na koniec zajęć sześciolatki układały puzzle przedstawiające obrazki
związane z omawianym tematem. Zwieńczeniem była degustacja
własnoręcznych wypieków polanych dla osłody naturalnym
miodem.Przedszkolaki uświadomiły sobie,że naturalne produkty
spożywcze wpływają nie tylko na walory smakowe,ale przede wszystkich na
nasze zdrowie.
event_note
19.12.2013
attachment
33
perm_identity
Justyna Bojanowska